Rozmowa kwalifikacyjna w sprawie podjęcia się roli Managera lokalu

Manager lokalu jest jednym ze stanowisk postrzeganych jako szczególnie odpowiedzialne. Jego funkcje obejmują zarządzanie zasobami restauracji. To do niego należy dbanie o sympatyczna atmosferę, klimat i design lokalu, który przyciąga klientów. Kierowanie sprawami finansowymi oraz organizacja imprez okolicznościowych i różnorakich spotkań również należy do jego obowiązków. Jeśli właśnie przygotowujesz się do rozmowy kwalifikacyjnej, świetnie trafiłeś. Dzięki naszemu poradnikowi, sprawa okaże się dużo prostsza. Do dzieła!

Stanowisko managera lokalu jest powierzane osobom legitymującym się wykształceniem wyższym. Najbardziej poszukiwani są absolwenci hotelarstwa, turystyki oraz kierunków ekonomicznych. Kluczowymi cechami w pracy managera są wysokie umiejętności interpersonalne. Pomogą one zarówno w efektywnym zarządzaniu personelem bez naruszania prawa pracy jak i rozmowie z niekiedy trudnymi klientami.

Obowiązki na tej posadzie są powierzane osobom z biegłą znajomością języków obcych, zasad savoir-vivre’u oraz obsługi niezbędnych programów komputerowych. Jako, że efekty twojej pracy bardzo łatwo będzie można skontrolować, dlatego umiejętność oceny i planowania pracy a szczególnie motywowania podległego ci personelu wydaje się być kluczowa w tym zawodzie. Manager nie pracuje w stałych godzinach ale stanowisko to powierzane jest zarówno kobietom jak i mężczyznom. Zarobki są zależne od wielu czynników, ale oscylują średnio wokół min. 3000 zł miesięcznie.

Rozmowa kwalifikacyjna jest ostatnim i najważniejszym etapem procesu rekrutacyjnego. Pamiętaj, że jest to spotkanie oficjalne i należy mu się odpowiedni szacunek. Przypomnij sobie, co przesłałeś w aplikacji, zabierz ze sobą oryginały dokumentów oraz referencje od poprzednich pracodawców. Przede wszystkim nie spóźnij się i zadbaj o czysty wygląd i wyprasowaną koszulę pod garniturem. Pierwsze wrażenie jest bardzo ważne i nie da się zatuszować popełnionych błędów w dalszej części interview. Poniżej przestawiamy pytania, których możesz się spodziewać.

  • Do jakich posiłków podajemy wino czerwone, a do jakich białe?

Nie pozwól, aby zaskoczyły cię proste pytania dotyczące savoir-vivre w serwowaniu i spożywaniu posiłków. Potwierdź swoje doświadczenie zawodowe i życiowe zarazem.

  • Czy widzi Pan/Pani potrzebę zmian w naszej ofercie?

Przed interview zdobądź jak najwięcej informacji o interesującym cię lokalu gastronomicznym. Będziesz mógł wyrobić sobie pogląd nt. pozycji restauracji na rynku,  jej wad oraz zalet. Dzięki temu dasz się poznać jako pracownik, któremu zależy aktywnym uczestnictwie w rozwoju usług firmy.

  • Jaki system obsługi klienta Pan/Pani preferuje?

Jakość obsługi konsumenta jest jednym z twoim czołowych zadań. Podczas nauki, różnych kursów miałeś okazję poznać różne sposoby organizacji. Wybierz jeden, który najbardziej ci się podoba i znajdź jak najwięcej zalet. Na rozmowie kwalifikacyjnej daj się poznać jako profesjonalista.

Spróbuj potraktować rozmowę kwalifikacyjną jako element codzienności, do której przecież świetnie się nadajesz, a interview pójdzie po twojej myśli.

Published by Mariusz Bachrynowski

Mariusz Bachrynowski od lat zajmuje się rekrutacją dla firm z obszaru IT i nowych technologii. Absolwent socjologii na Wydziale Humanistycznym Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Swoją wiedzą i doświadczeniem zawodowym dzieli się na łamach serwisu pupstrzelin.pl